Έκδοση SarScape 4.3
Το παρακάτω κείμενο παρουσιάζει νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις, που είναι διαθέσιμα στο SARscape® 4.3. Για όσους δεν γνωρίζουν το λογισμικό SARscape®, παρακαλούμε μεταφορτώστε το κείμενο τεχνικής περιγραφής του SARscape για περισσότερες πληροφορίες.
SARscape® & ENVI
1 Το SARscape® 4.3 θα υποστηρίζει πλήρως την επόμενη έκδοση του ENVI.
2 Οι χρήστες των οποίων η αδειοδότηση λειτουργεί μέσω εξωτερικής πηγής (π.χ. USB or Parallel Dongle), πρέπει να ζητήσουν από τον τοπικό μεταπωλήτη για αναβάθμιση του κλειδιού.
Νέα υποστηριζόμενα προϊόντα ενεργής τηλεπισκόπησης
- Δεδομένα ERS (RAW, SLC και PRI με τυποποίηση της ESA ). Δεδομένα ENVISAT; ο μορφότυπος STANAG 7023 επίσης θα υποστηρίζεται.
- E-SAR airborne δεδομένα.
- RAMSES airborne δεδομένα.
- TELAER airborne δεδομένα
- OrbiSAR airborne δεδομένα.
- GLAS/IceSat Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους
Basic Module – Κυρίως πρόγραμμα
- Feature extraction – Νέα χαρακτηριστικά , κυρίως σχετιζόμενα με SAR multitemporal indexes, θα προστεθούν στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά.
- Radiometric Calibration – Βελτιστοποίηση των υπαρχόντων αλγορίθμων.
- Geocoded to SAR geometry file transformation – Η λειτουργία αυτή ήταν περιορισμένη μόνο για αρχεία raster, θα επεκταθεί και σε διανυσματικά αρχεία .shp.
- RAW data mosaicing – Θα είναι δυνατό να δημιουργείται μωσαϊκό από τμήματα τροχιών (orbit segments) ή κλασσικές σκηνές RAW (level 0) μορφότυπου , οι οποίες έχουν ληφθεί από το ίδιο πέρασμα του δορυφόρου.
- First level classification – Ένα νέο σύνολο αλγορίθμων, το οποίο δημιουργήθηκε για το Basic Module, οι οποίοι έχουν ως σκοπό την δημιουργία χαρτών ταξινόμησης από μονής ή διπλής ημερομηνίας σκηνές SAR ή δύο καταγραφείς.
6 Linear feature detection – Ο νέος αυτός αλγόριθμος θα δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής γραμμικών χαρακτηριστικών (δρόμοι, ποτάμια, ακτογραμμή) etc.) από SAR ή παθητικά τηλεπισκοπικά δεδομένα.
Interferometry Module – Πρόγραμμα Interferometry.
- MAI – Ο νέος αυτός αλγόριθμος θα δίνει την δυνατότητα παραγωγής των βημάτων της δημιουργίας Interferograms, έτσι λοιπόν τα ονομαζόμενα – παραγόμενα Multi Aperture Interferograms, θα χρησιμοποιούνται για την διάκριση του στοιχείου μετακίνησης σε σχέση με το αζιμούθιο..
- Atmospheric corrections – Ένας νέος αλγόριθμος, για την αξιοποίηση των δεδομένων ENVISAT MERIS, και την διόρθωση σχετιζόμενων φαινομένων ατμοσφαιρικών διακυμάνσεων στα interferometric ζεύγη ENVISAT ASAR έχει υλοποιηθεί.
- Interferometric coherence statistics – Η νέα αυτή λειτουργία θα δίνει τη δυνατότητα της εκτίμησης του scene coherence με την επιλογή του masking out συγκεκριμένων περιοχών όπως π.χ. της ξηράς ή της θάλασσας.
- Phase unwrapping – Βελτίωση των υπαρχόντων αλγορίθμων.
- Refinement and Reflattening – Επιτρέπει και την διόρθωση των τροχιών (π.χ. διόρθωση πιθανών ανακριβειών) και τον υπολογισμό του phase offset (π.χ. την λήψη των απόλυτων τιμών phase values), ή την απομάκρυνση των πιθανών phase ramps.
Σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση του SARscape :
i) οι αλγόριθμοι διόρθωσης έχουν βελτιωθεί; ii) Ο ελάχιστος αριθμός επίγειων σημείων ελέγχου «GCPs» που απαιτούνται για αυτή τη διαδικασία έχουν μειωθεί δραματικά μειωθεί (πράγμα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία πιο απλή ιδαίτερα στις περιπτώσεις όπου σε interferograms δεν ήταν εύκολο να εντοπισθούν πολλά GCPs);
iii) Ένδειξη για την ποιότητα/ακρίβεια του κάθε Σημείου Επίγειου Ελέγχου μπορεί να ληφθεί από συγκεκριμένα αρχεία output; iv) πολύ καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χρησιμοποιώντας ακόμα μικρότερα ζεύγη baseline InSAR. Τέλος ο χρήσης δεν είναι απαραίτητο να «τρέξει» δύο βήματα (Orbital refinement & Interferogram reflattening) όπως στην παρούσα έκδοση SARscape 4.2, αλλά τα πάντα εκτελούνται σε μία διαδικασία επεξεργασίας.
- Displacement mapping – Βελτίωση του υπάρχοντος αλγορίθμου για την παρουσίαση του displacement ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγει ο χρήστης.
- Displacement modelling – Ο νέος αλγόριθμος θα δίνει τη δυνατότητα μοντελοποίησης της μετακίνησης (displacement), λόγω γεγονότων όπως σεισμοί , ξεκινώντας είτε από προϊόντα interferometry (direct method) ή από γεωφυσικούς και γεωλογικούς παραμέτρους όπως η κατεύθυνση του ρήγματος , κλίση , κλπ (indirect method) . Πρότυπα μοντέλα (π.χ. Okada) θα υιοθετηθούν για το σκοπό αυτό.
Interferometry Stacking Module
- Interferometry stacking module – Αυτό το πρόγραμμα (Module) θα αντικαταστήσει το τρέχον Persistent Scatterers module. Θα επιτρέπει την interferometric ανάλυση multitemporal SAR δεδομένων βασισμένο σε δύο μεθοδολογίες:
1) Σημειακού στόχου βασιζόμενη (point target) Persistent Scatterers προσέγγιση (ήδη υπάρχουσα στη τρέχουσα SARscape 4.2 έκδοση);
2) κατανεμημένου στόχου (distributed target) ή σε περιοχή βασιζόμενη (area based) SBAS προσέγγιση (μη υπάρχουσα στη τρέχουσα SARscape 4.2 έκδοση ).
- Βελτιωμένη λειτουργικότητα στη διαδικασία και την οπτικοποίηση PS – Ο αλγόριθμος έχει βελτιωθεί και έχουν γίνει αρχικές δοκιμές με δεδομένα CosmoSkymed ; Η οπτικοποίηση των PS trends (PS analyser) έχει βελτιωθεί για την καλύτερη γραφική απεικόνιση πολλαπλών PSs.
- Η σημασία των αλγεβρικών συμβόλων (+, -) έχει αντιστραφεί στην εξαγωγή των προϊόντων displacement που δημιουργούνται από τις διαδικασίες του Persistent Scattering, με σκοπό να είναι συνεπείς με τους χάρτες displacement που δημιουργούνται σε άλλα βήματα της διαδικασίας (π.χ. Interferometry>Phase to Displacement and SBAS Inversion)
Tools – Λοιπά εργαλεία
- Νέο εργαλείο δημιουργίας Ground Control Points – οι αλλαγές εδώ κυρίως σχετίζονται με τις βελτιώσεις που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία “Refinement and Re-flattening” (Interferometry and ScanSAR Interferometry modules). Πέρα από αυτό οι αλλαγές σε αυτό το εργαλείο κάνουν ευκολότερη την δημιουργία GCP για τη γεωαναφορά δεδομένου ότι η παράμετρος του ύψους στα GCPs λαμβάνεται αυτόματα από το DEM (γίνεται εισαγωγή στο panel δημιουργίας GCPs).
Επιπλέον στη νέα έκδοση θα δίνεται η δυνατότητα για εισαγωγή GCPs που έχουν ληφθεί με GPS συσκευές (προς το παρόν μόνο GPS αρχεία σε μορφότυπο SINEX υποστηρίζονται).
Quality Assessment Tool – Εργαλείο ποιοτικής εκτίμησης.
- Αυτό θα είναι ένα νέο πακέτο λογισμικού, που πιθανότατα θα παρέχεται ανεξάρτητα από τα προγράμματα SARscape, και με το οποίο θα γίνεται εκτίμηση της ποιότητας των πιο κοινών προϊόντων SAR.